Tibros möbelhistoria

I över 150 år har Tibroborna tillverkat möbler, en tradition som är högst levande och något vi är väldigt stolta över. Från enkla pinnstolar tillverkade i köket till prisvinnande designmöbler från stora fabriker med den senaste tekniken. Mycket har hänt, men kvar finns hantverket och entreprenörsandan.

1800-talet –

Möbeltillverkningen har sin början då bönder tillverkade enkla förvaringsmöbler och pinnstolar i köket hemma för att få in extra pengar. Eftersom Tibro är omgivet av skog fanns virket nära till hands och de använde sig av hand- eller fotdrivna svarvar och enkla verktyg.

1920-talet –

Små verkstäder på gården ledde till små industrier med fler maskiner att tillgå. Men det hantverksmässiga fanns alltid kvar och ledde till utvecklingen av specialister inom bildhuggeri, tapetsering och bonare.

1930-1940 talet –

Stora automatiserade fabriker byggdes och nya material som böjträ och spånskivor kom in i möbeltillverkningen. Fabrikerna flyttades från centrala Tibro till dagens industriområden.

1950-talet –

Under folkhemmets uppbyggnad möblerades hem över hela Sverige med möbler från Tibro. De nya hemmen skulle ha bokhyllor, soffgrupper, matrumsmöbler och sovrumsinredning etc och Tibros fabriker tillverkade på löpande band.

1960- och 1970-talet

Tibroföretaget Ulferts var med ca 1100 anställda nordens största möbelfabrik och satte Tibro på kartan. Det här är den mest expansiva tiden för möbelbranschen i Tibro, mycket tack vare miljonprogrammet.

1980-talet –

Men ingen tid varar för evigt. Den tidigare blomstrande och ständigt växande möbelindustrin som tillverkade möbler för hemmiljö nådde sin kulmen. Efter detta följde en tid som präglades av nedläggningar och nedskärningar.

1990-talet –

Flera Tibroföretag ställde om sin produktion och sina produkter från möbler till hemmet till inredning för offentlig miljö. Under den här tiden flyttade också flera möbelföretag sin produktion till Tibro och flera nya företag startas upp.

2000-talet –

Utvecklingen av inredningsproduktion fortsätter. Nu finns det inte bara möbelföretag utan företag som levererar specialtillverkad inredning till restaurangen och hotell. Företag som tidigare varit underleverantören till stora varumärken flyttar sin produktion till låglöneländer.

2019 –

Tibro har en mängd specialsnickerier som levererar inredning till stora prestigefulla projekt. Under egna och andras varumärken jobbar ortens producenter i nära samarbete internationella formgivare och designers och har prisvinnande möbler med kunder över hela världen. Tibro är i allra högsta grad en möbelort med över 20 företag inom möbel- och inredningsbranschen.

På Inredia kan du se deras möbler och produkter samlade på ett ställe. Specialtillverkade receptionsdiskar, designmöbler av innovativa material och klassiska möbler med design från 50-talet, allt under ett tak. Vi är the melting pot of interior design.