Monitorhuset

Monitor-8

Monitor startade som textilindustri 1949. Fabriken byggdes 1948 och ägdes av AB John Eriksson och Co från Borås, som en filial. Anledningen till att man valde att förlägga fabriken i Tibro var att det fanns gott om kvinnlig arbetskraft här. Under cirka tio drevs den jämte den i Borås.

Ett 75-tal sömmerskor arbetade här i blandade åldrar, klädda i vita rockar. De femtontal män som var anställda arbetade som maskinställare, i lägget eller på lagret. Man sydde mest skjortor – Monitorskjortan – och pyjamas.

I bottenvåningen låg kontoret, omklädningsrummen och fabrikens matsal. Under en tid på 1950-talet lagade personal mat här åt arbetarna, men senare blev lokalerna endast en matsal för medhavd mat. På våning två fanns press och lägg och på våning tre fanns sömnad och avsyning.

Monitor-Eriksson-AB-1951Skjortorna var oftast enfärgade men kom senare att sys i olika mönstrade tyger. Materialet var bomull, jersey och nylon. De så kallade button-down-skjortorna var besvärliga att sy.

Även finare skjortor med veckat kragparti syddes. En sömmerska sydde inte klart hela skjortan utan hon sydde ett delmoment och på ackord. Man tjänade bra, enligt de sömmerskor som har intervjuats, men arbetet var enformigt och monotont. En del sömnadsarbete förlades till hemsömmerskor, som fick låna en maskin från fabriken.

Monitor skjortfabrik drevs fram till 1977. Då gick den i konkurs efter flera års ekonomiska svårigheter. Ett 60-tal sömmerskor i den högre medelåldern fick gå. Möbelindustrin befann sig också i en svacka, vilket gjorde det svårt att hitta ersättningsarbete för de uppsagda.

monitor-sommerskorFabriken köptes av Tulins från Örebro, som sålde kläder och skor i fabrikslokalerna. Fem sömmerskor från skjortfabriken fick anställning i stormarknaden, som öppnade redan följande år, 1978.

Inom Tibro möbelsnickeri har bildhuggare använts för olika ornamentarbeten. För att föra detta traditionsmättade yrke vidare startades en bildhuggarskola som flyttade in i Monitors lokaler 1980. 11 elever från hela Sverige utbildades i dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsens, AMS, regi.

Nu har Inredia flyttat in i Monitors skjortfabrik, en mötesplats för inredningsdesign i samklang med Tibros historia.