Kärlek till Trä på plan 2

”Ingen ska vilja lämna ett rum utan att ha dragit handen över de olika ytorna” 

Titeln på Anna Stenbergs kuraterade utställning på våning 2  är Kärlek till Trä.
– Namnet tog jag från västra väggen där det är så vackert skrivet. Men det handlar såklart om fler material än trä, men kärlek till ärliga material lät lite väl snustorrt.

Utställningen öppnar på Inredia under Möbeldagarna i Tibro den 1-2 okt.

Anna Stenberg

Anna Stenberg add:design

På våningsplan 2 på Inredia möts företagen i en utställning. Inredia har som mål att förändra utställningen  inför den stora möbelhelg som sker årligen under hösten.   

OM UTSTÄLLNINGEN
Anna Stenberg, vad händer i år? Jag tonar ner färger och skalar bort ytbehandlingar. Jag vill visa design, funktion, sammanhang och hantverk samt ärliga material. Jag använder hellre uttrycket ärliga material än äkta material! Vem är jag att avgöra vad som är äkta eller inte? Dessutom måste vi hushålla med resurserna och då kanske det äkta inte är det bästa valet. Med ärliga material vill jag visa på grunden, ursprunget och känslan material medför. Ingen ska vilja lämna ett rum utan att ha dragit handen över de olika ytorna. Jag vill också samordna informationen. Jag vill utöka den i varje rum till att även innehålla kontaktuppgifter, formgivare, material mm. Men också ta bort broschyrer i utställningen och samla företagens information i foajén. På sikt vill jag att informationen finns digitalt och interaktivt i Inredias app!

För vem är utställningen intressant?  Utställningen är intressant för inredningsintresserade, hantverksintresserade och för de som vill veta mer om Tibro och dess möbelindustri. Kunder skall se möbler och inredning i ett sammanhang och med lättillgänglig information. Företag skall stolt kunna visa upp sina och samarbetspartners produkter och kunna visa på både specialkompetenser och bredden inom ramen för Inredia.

Utställningen Kärlek till trä
Bilden visar ett bearbetat förslag på omvandling av utställningen, en förstudie av Jenny Nyström, projektkoordinator utbildad på Hantverkscentrum.

OM FÖRETAGEN
Vad kännetecknar Tibros tillverkning för dig? 
En stolthet över tillverkningen, materialen och den färdiga produkten. Jag får gåshus när jag tänker på allt fantastiskt som har tillverkats här genom tiderna och på det som händer här nu. Vi blir hela tiden mer medvetna konsumenter och många känner sig utmattade på överkonsumtion och dålig kvalité. Miljömedvetenheten ökar också tillsammans med viljan att skapa förändring. Det finns så mycket att hämta i Tibro i form av god kvalité, bra val och spännande design.

 Varför är det viktigt för företagen att vara med? Synergieffekterna i Tibro och Inredia är uppenbara. Vill Tibro vara Sveriges möbelcentrum ska företagen både synas och samarbeta.

Hur syns de nya företagen och vilka är det?  Mitt mål vara att skapa utrymme för fler företag på Inredia eftersom jag saknade några material och kompetenser i listan över medlemmarna. Inte bara för utställningens skull utan också för att leva upp till iden om att Tibro skall kunna ta riktigt stora projekt hela vägen. Till dags dato är de nya företagen Colorama i Tibro, Syntema ihop med Sherwin Williams, Stolfabriken, Klingströms svarveri, SMEA, Karlsbergs gård samt Ugglan och Eggen. Ytterligare några företag väntar vi på svar från. Produkter från Möbelbruket kommer också att synas i utställningen.

9511
Stolfabrikens stol för Frama kommer att vara med i sparsamt behandlad ask.

OM DIG
 Vad är det som gör uppdraget intressant för dig? Allt! Allt ifrån intressanta företagsbesök som leder vidare till nya uppdrag till själva utställningens färg och form. Jag är stolt över uppdraget.

Hur startade ditt intresse för inredning? Jag var intresserad av mode tidigt. Men redan som 9- åring insåg jag att det enda jag passade i var Jane Austen- inspirerade empirklänningar och då satte jag tänderna i min omgivning istället. Intresset för mode dog men lusten att möblera, möblera om och använda saker till något helt annat än de var tänkta för tilltog.

Vad ser du för framtidsbild av Tibro om du får drömma? Ett starkt (socialt, ekologiskt och ekonomiskt) möbelcentrum med många arbetstillfällen och utrymme för specialkompetenser. Vinnande design och hantverk. Kundens självklara val oavsett omfattning.

TIDSPLAN

Vad är tidsperspektivet? Jag kontaktade alla företag i brytpunkten juni- juli via mail för att presentera projektet och bjuda in till att påverka vilka produkter som visas. Några företag är helt klara, med några pågår en dialog och några få har inte svarat än. Jag har besökt flera av de företag jag inte arbetet med tidigare och några stycken planerade besök återstår.

  • 24 augusti låser jag planen.
  • Från 25 augusti kan företagen hämta sina möbler och lämna de nya. Kreativa ytan fungerar som transithall.
  • 1 september börjar arbetet med att förändra väggar, färger, golv och inredning.
  • 15 september är senaste datum för att lämna över möbler och produkter. Då behöver jag också informationen om möblerna skickat till mig.
  • 30 september är utställningen klar.

Kontakt:
Anna Stenberg
www.adddesign.se
facebook